Vreemdelingen en asielzoekers

EU-onderdanen, Zwitsers, diplomatiek en consulair personeel, gezinsleden in de eerste graad van Belgen, vreemdelingen met een verblijfs- of vestigingsvergunning, mogen allemaal vrijwilligerswerk doen.  
Vreemdelingen zonder wettige verblijfplaats in België mogen geen vrijwilligerswerk doen.
Iemand zonder wettig verblijf vrijwilligerswerk laten verrichten, is in principe verboden maar er zijn geen ambtenaren aangesteld om controles uit te voeren.
Infogids voor hulpverleners en begeleiders van mensen zonder wettig verblijf.


Vrijwilligerswerk dat onder gezag gebeurt, kan in principe enkel verricht worden door vreemdelingen die vrijgesteld zijn van een arbeidskaart.
Vreemdelingen die niet mogen werken, of die een arbeidskaart nodig hebben om te werken, kunnen in theorie geen vrijwilligerswerk in ondergeschikt verband verrichten. Voor vrijwilligerswerk dat niet in ondergeschikt verband gebeurt, is geen arbeidskaart of vrijstelling van arbeidskaart nodig. 

Ook vreemdelingen die hier als toerist zijn, mogen in regel niet werken!

Infofiche vrijwilligerswerk door vreemdelingen

Stel ons een vraag

Heb je een vraag i.v.m. de vrijwilligerswetgeving waarvoor je op deze site geen antwoord vindt, ook niet als je hierboven een trefwoord invult? Stel ze ons. Wij proberen je zo snel mogelijk verder te helpen.

Met dank aan Ga naar de site van de Koning Boudewijn Stichting Ga naar de site van de Telenet Foundation Ga naar de site van de Vlaamse Gemeenschap Ga naar de site van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
Ga naar de site van de Provincie Antwerpen Ga naar de site van Het Punt Ga naar de site van de Provincie Limburg Ga naar de site van de Provincie Provincie Oost-Vlaanderen Ga naar de site van de Provincie Vlaams-Brabant Ga naar de site van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk Ga naar de site van de Provincie West-Vlaanderen